Allergisk eller nässelutslag?

Allergier kan ta sig olika uttryck, med allt från snuva, astma och rinnande ögon till kliande utslag och svullnad. I dag skriver vi om de symptom som kallas för urtikaria, mer känt som nässelutslag.

katterI Göteborgs-Posten kan vi läsa om hur vårvärme, som är efterlängtad av många, är lite av ett elände för andra. För 40 procent av den svenska befolkningen är värmen som kommer i början av sommaren lika med en påminnelse om allergin som besitter deras kroppar. Solljus kan även orsaka en hudsjukdom som liknar allergiska reaktioner men som har andra orsaker, det kallas för nässelutslag, eller urtikaria – och handlar alltså, tack och lov, inte om en allergisk reaktion mot katter.

Nässelutslag är en hudsjukdom som är väldigt vanlig och kan drabba både barn och vuxna. Det första tecknet på nässelutslag är klåda, som kan vara väldigt ihållande och intensiv. Sedan efter ett litet tag syns utslag på de ställen där det klias, och utslagen kan variera i utseende vilket gör det svårt att veta vad det är som faktiskt har drabbat en när en läkare ska diagnosticera. För mer information kan man läsa här.

Födoämnen som kan förvärrar utslagen

Ofta går utslagen över men ibland håller de i sig i flera månader, och kallas då för kronisk urtikaria. Den vanligaste orsaken till att de finns är de uppkommer efter infektioner i luftvägar. Sedan finns det en hel radda med orsaker till just nässelutslag, vi listar dessa här:

  • Läkemedel, så som penicillin och ipren
  • Livsmedel, så som skaldjur, musslor, fisk, nötter, ägg, godis och jordgubbar
  • Insektsbett, från exempelvis bin och getingar
  • Kyla
  • Solljus
  • Tryck

I FASS får vi mer information om hudsjukdomen, och där står det att orsaken nästan alltid är okänd eftersom det kan bero på så himla mycket. Men för att lindra besvär rekommenderas det att duscha svalt, använda kylbalsam samt prova receptfria tabletter med antihistamin som aktiv substans, och detta går till exempel att köpa online här: http://www.apomera.se/.

Nässelutslagen kan man få flera gånger och som nämns tidigare kan det ibland sitta i länge, då kan man söka vård hos läkare för att få hjälp, till exempel om en vill undersöka om en är allergisk mot något, det kan nämligen vara ganska så jobbigt att gå runt med klåda en längre tid. Om läppar eller tunga domnar är det vidare tecken på en allergisk reaktion, då är det viktigt att söka vård på en gång.